Wilde hop

“Nieuwe hoop voor de Nederhop?”

C. Kik, Kees Volkers – Tijdschrift voor historische geografie 2016

Bier heeft vier belangrijke ingrediënten: water, granen, gist en hop. Hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae). Een linksom (met de klok mee) windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt op het hoogtepunt wel een groeisnelheid van 10 cm per dag.
In juni is het in lengte nagenoeg uitgegroeid en start de ontwikkeling van de hopbel. In september zie je dan deze geel-groene vruchtkegeltjes met papierachtige schutblaadjes. Deze worden dan als natuurlijk conserveer- en smaakmiddel gebruikt bij de bereiding van bier.

Gecultiveerde hop was lang verdwenen uit Nederland, maar gelukkig weer in opkomst mede door de onstuimige groei van het aantal bierbrouwerijen in Nederland. Bij Brabanthop in Wilbertoord vind je tegenwoordig veel soorten biologisch geteelde hoprassen. Ga er gerust eens kijken tijdens een rondleiding.

In onze Maasheggenbieren gebruiken we naast allerlei bloesems ook wilde hoppen uit het Maasheggengebied, die we zelf oogsten en drogen. De bijdrage die wilde hop aan de bitterheid en aroma van het bier levert, is onvoorspelbaar en per jaar verschillend. Toch weten wij als Cuijkse Brouwbrigade telkens op een slimme manier dit probleem te omzeilen, wat resulteert in de lekkerste bieren!